Lapset ja enduro

Moottorin pärinästä ja vauhdista innostuneet lapset voivat aloittaa enduron jo nuorella iällä. Maastossa ja metsissä olevilla radoilla lajiin tutustujat pääsevät kokemaan ajamisen hurmaa ja jännitystä, sekä kehittämään fyysistä kuntoaan ja motorisia taitojaan. Enduropyörällä päästellessä saa purkaa energiaa, ja se on kaikin puolin kehittävä harrastus, jonka parissa aika ei taatusti käy pitkäksi.

Endurossa ajetaan offroad-pyörillä, joita on olemassa eri kokoisia, myös lapsille, alkaen 50 kuutiosta. Teini-ikäisille sopivia ovat 85- tai 125-kuutioiset pyörät, joita on kaksi- tai nelitahtisia. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että kun lapsi osaa ajaa polkupyörällä, hän voi aloittaa myös enduro-ajon harjoittelun. Harrastekäytössä olevaa pyörää ei ole välttämätöntä rekisteröidä, eikä kuskilla tarvitse olla ajokorttia, joten enduroharrastuksen aloittamiselle ei ole säädetty ikärajaa.

Harrastuksen aloittaminen

Kaatumisilta ei voi välttyä, ja harrastusta aloiteltaessa vauhdin on parasta olla maltillista. Aluksi lapsen kannattaa harjoitella ajoa siihen suunnitellulla hiekkakentällä. Pienimpien lasten pyörän pakoputkeen saa asetettua prikan, joka rajaa maksiminopeuden kävelyvauhtiin. Kun lapsi kasvaa ja taidot kehittyvät, pääsee vaikkapa 50-kuutioisella pyörällä kulkemaan mopon nopeutta, eli alle 50 kilometriä tunnissa. Tässäkin vaiheessa vanhemmat voivat säätää kaasun avautumaan vain tietyn määrän.

Lapsella tulee aina ajaessa olla yllään kunnon suojavarusteet. Niihin kuuluvat asianmukainen kypärä, rintapanssari, ajokengät ja ajohanskat. Polvi- ja kyynärsuojat ovat myös tarpeen, ja niitä saa joko irrallisina tai ajotakkiin ja -housuihin kiinnitettyinä.

Harrastuksessa alkuun pääsemisessä kannattaa ottaa ensimmäiseksi yhteys paikalliseen moottorikerhoon tai alueelliseen yhdistykseen. Sitä kautta pääsee lajiin sisään, saa uusia kavereita ja lajissa tarvittavien taitojen, kuten oman pyörän huoltamisen ja korjaamisen hallitseminen kehittyy ajan mittaan. Voidakseen myöhemmin siirtyä kilpailemaan lajissa lapsen tulee kuulua johonkin kerhoon, jonka kautta hän saa tarvittavan kilpailulisenssin. Pyörän tulee silloin olla myös rekisteröity tai siirtokilvissä, ja ajajalla tulee olla ajokortti, koska kisoissa saattaa olla siirtymisiä yleisillä teillä.

Harrastuksen rahoittaminen

Jotkut moottorikerhot voivat järjestää maksuttomia kokeilupäiviä. Lajia ja pyörän hallintaa on mahdollista kokeilla kertamaksulla myös ajoharjoitteluradalla kesäaikaan järjestettävillä opetuskerroilla. Tällaisia on pidetty esimerkiksi Sipoossa. Tämä on matalan kynnyksen edullinen vaihtoehto aloittamiseen, sillä pyörää ja varusteita ei tarvitse itse hankkia eikä varastoida. Radalla lajin kokeneet ohjaajat opastavat lapsia.

Enduron harrastaminen edellyttää jonkin verran taloudellista panostusta turvallisiin välineisiin. Oman enduropyörän hankkiminen tulee jossain vaiheessa ajankohtaiseksi, ja se maksaa harrastuksessa eniten. Lapsen kohdalla pyörän uusiminen tulee tarpeeseen hänen kasvaessaan. Myös esimerkiksi pyörän korjaaminen, ajovarusteet ja niiden uusiminen, polttoaine ja vakuutukset vievät rahaa. Vaikka offroad-pyörällä ajetaankin suljetulla alueella tai metsässä, täytyy pyörän olla liikennevakuutettu. Vakuutusten hintoja kannattaa aina vertailla, ja pyörän rekisteröiminen saattaa alentaa vakuutusmaksua. Mieluisaan, kehittävään ja mahdollisesti pitkäaikaiseen harrastukseen on kuitenkin kannattavaa satsata. Lainaa alhaisilla koroilla saa haettua kätevästi netistä, esimerkiksi Sambla.fi-sivustolta, kun tarvittavat varustehankinnat tulevat ajankohtaisiksi.

Kisailemaan?

Kuten muissakin urheilulajeissa, myös enduron piirissä järjestetään alueellisia kisoja. Suomessa on alle 20-vuotiaille nuorille omat SM-kisat, joihin voi osallisua 16-vuotiaasta ylöspäin. Onpa Endurossa mahdollisuus edetä tulevaisuudessa myös MM-kisoihin asti, ja suomalaiset kuskit ovatkin viime vuosina menestyneet kansainvälisesti. Näissä MM-kisoissa on myös junioriluokka. Kaikki eivät kuitenkaan halua tähdätä kilpa-ajajiksi, ja lapsi ja nuori voi harrastaa enduroa myös puhtaasti huvin vuoksi, mieleisenä ajanvietteenä samanhenkisten kavereiden kanssa sekä oman kunnon ja ajotaidon ylläpitämiseksi.