Enduro piikkirenkaat

enduro on saanut viime aikoina paljon positiivista julkisuutta. Kahtena peräkkäisenä vuotena, vuosina 2015 ja 2016, enduron E1-luokan maailmanmestaruuden on voittanut suomalainen kilpailija. Nämä uskomattomat suoritukset ajoi Eero Remes Tm racing -merkkisellä pyörällään, ja maailmanmestaruuden voittaminen ei ollut mikään ihme, sillä voiton eteen oli tehty paljon töitä harjoituksissa. Eero aloitti moottoripyöräuransa ajamalla motocrossia, mutta vaihtoi lajin myöhemmin enduroon, ja selkeästi vaihto kannatti. Vuonna 2015 myös pronssi lähti MM-kisoista suomalaisen mukaan. Matti Seistolalle tämä oli jo neljäs MM-pronssi endurossa. Vuoden 2015 pronssisaavutuksena jälkeen Seistola päätti lopettaa kilpauransa moottoriurheilussa, ja vaihtaa lapsuudessa harrastuksena alkaneen ammatin toiseen, moottoriurheilu-uran päätyttyä neljään pronssimitaliin. Enduron maailmanmestaruuskisat ovat lajin korkein kilpailutaso ja tärkein yksittäinen kilpatapahtuma.

Tulevaisuuden endurokisoissa ajetaan sähköpyörillä

Sähköpyörät ovat viimeisin kuuma aihe endurossa. Seuraavan kymmenen vuoden aikana lajiin kohdistuvien muutosten uumoillaan sisältävän suurimman osan kisapyöristä muuttuvan sähköisiksi. Tätä mieltä ovat tunnettu endurokilpailija Fabien Barel selä Joe Lawwill, maastopyörämarkkinoija. Enduron tulevaisuudessa nähdään myös enemmän naiskipailijoita lajin tullessa tunnetummaksi ja saadessa enemmän julkisuutta. Naisille on ollut oma maailmanmestaruuskilpailunsa lajissa jo vuodesta 2010 lähtien, joka kertoo lajin suosion noususta myös naisten keskuudessa. Enduron maailmanmestaruusajot on suosittu tapahtuma, johon osallistuu yhä enemmän ja enemmän katsojia joka vuosi. Myös perheen kanssa endurokisoihin katsojaksi lähteminen voi olla jännittävää tekemistä erityisesti perheen pienimmille. Pienet lapset eivät usein jaksa kulkea pitkiä matkoja kävellen, ja siksi kannattaa varautua matkaan sopivin varustein. Erimerkiksi seisomalauta helpottaa kulkemista lasten kanssa, kun lasten jaksamisesta kävelyn suhteen ei tarvitse huolehtia. Enduro on myös nuorten keskuudessa suosittu harrastus. Nuorille harrastajille matkustaminen MM-kisoihin katsojaksi on jännittävä ja inspiroiva matka, joka voi antaa paljon puhtia ja innostusta omaankin harrastukseen. Nuorille järjestetään myös omia MM-kisoja.

Endurokoulu antaa ammattiopastusta kaikenikäisille

Moottoripyöriin liittyvät harrastukset vetävät myös nuoria puoleensa. Ammatikseen enduroa suunnitelevien kannattaa harkita osallistumista endurokouluun. Mäntsälän Moottorikerhon ylläpitämä koulu perustettiin kymmenen vuotta sitten, ja on siitä lähtien opettanut lajia niin pojille kuin tytöillekin. Koulussa ikähaarukka vaihtelee viiden ja 15 vuoden välillä, joten vanhemmatkin lajista kiinnostuneet nuoret pääsevät turvallisesti tutustumaan lajiin koulussa. Koulu perustaja Jukka Pahkamäki kertoo perustaneensa koulun lajin jatkuvuuden turvaamiseksi sekä johdattaakseen nuoret haasteellisen lajin pariin. Usein myös lasten vanhemmat kiinnostuvat lajista nähdessään lapsensa harrastamassa, ja näin monissa perheissä lopulta kaikki päätyvät harrastamaan enduroa. Harjoittelukausi käsittää lähinnä kesän, sillä talvella lumessa ajaminen on pienillä pyörillä lähes mahdotonta. Useat lajin harrastajat lähtevätkin harjoittelemaan lomien ajaksi toiseen maahan, kuten esimerkiksi Espanjaan, joka on suosittu harjoittelupaikka muidenkin moottoripyörälajien harrastajien keskuudessa vaihtelevan maaston vuoksi. Toisessa maassa harjoittelemalla harrastaja myös oppii ajamaan Suomen oloista poikkeavassa maastossa ja ilmastossa. Oikeanlaisen moottoripyörän valitseminen on aloitteleville harrastajille tärkeää, sillä esimerkiksi vääränkokoisella pyörällä ajaminen voi olla vaikeaa tai vaarallista. Tekniikan maailman suositukset nuorelle moottoripyörän hankkijalle löydät täältä.