Tervetuloa enduron maailmaan

Enduron, eli maastomoottoripyöräilyn suosio on viime vuosina kohonnut kaikkialla maailmassa. Enduroa sanotaan maastomoottoripyörien luotettavuusajoksi eikä lainkaan suotta. Käytännössä kuljettajien pitää pystyä ajamaan hyvin erilaisissa maastoissa ennalta määrätyn aikataulun mukaisesti. Aikaa mitataan erityyppiseen maastoon, kuten pelloille ja metsiin tehtävillä reiteillä. Menestyneitä ja monien tuntemia suomalaisia endurokuljettajia ovat muun muassa Kari Tiainen, Samuli Aro, Eero Remes ja Juha Salminen. Tutustutaan seuraavaksi lisää tähän loistavaan moottoriurheilumuotoon, joka sopii sekä miehille, naisille että myös juniori-ikäisille kuljettajille.

Tervetuloa Säkylän Kuntoenduroon

Tutustutaan seuraavaksi Säkylän Kuntoenduro -ajotapahtumaan, jota järjestävät vuosittain Satakunta Enduro Cup ja Säkylän Varuskunnan Urheilijat. Vuosittain tapahtumassa nähdään suuri joukko sekä enduro että ATV-harrastajia. Tapahtumaan voi osallistua kuka tahansa lajin harrastaja mistä päin Suomea tahansa. Kysy lisää tapahtumasta laittamalla viestiä Satakunta Enduro Cup -sivustolla olevaan keskustelu, eli chat-osioon.

Kuntoenduro tapahtumana

Säkylän Kuntoenduro -ajotapahtumaa on ensimmäisen kerran järjestetty jo vuonna 2008, joten tapahtumalla on pitkät perinteet. Ennen jokaista ajotapahtumaa valmistetaan talkoilla monipuolinen reitti kisapäivää varten. Tapahtuma ajetaan yhteislähtönä, jota ennen ilmoittaudutaan sekä verkossa että kisapäivänä paikan päällä. Junioreiden matkaa turvaamassa on aina edellä ajava, keltaliiviin pukeutunut henkilö. Aikuisille tehty reitti ja junioreille tehty reitti ovat pituudeltaan ja tasoltaan luonnollisesti myös vaikeusasteeltaan erilaisia. Tapahtumaan mukaan tuleva henkilö täyttää myös niin sanotun vastuulomakkeen, jonka avulla ilmoittaa, että pyörä on huollettu sekä itse on pukeutunut vastuullisesti ajotapahtumaa varten. Kypärä on endurossa aina lain määräämä pakollinen varuste, jonka lisäksi on hyvä käyttää polvisuojia, rintasuojaa, niskasuojaa sekä oikeanlaisia ajovarusteita saappaineen ja käsineineen.

Oletko tulossa Säkylän Kuntoenduroon pakettiautolla? Enduroajoon osallistuessasi pyörä sekä öljy-että bensakannut on mukava kuljettaa joko peräkärryssä tai pakettiautossa tapahtuma-/ kilpailupaikalle. Ennen ajopäivää kannattaa tutustua informoivaan ja alaan liittyvään sivustoon Work System verkossa. Endurotapahtumassa huoltoauton on hyvä olla ammattimainen, josta löytyy tilaa, huoltotarvikkeita, turvallisuutta ja ajankohtaisia järjestelmiä.

Säkylän Kuntoenduron kiehtova historia

Ensimmäisessä Kuntoendurossa vuonna 2008 oli ajamassa 135 ilmoittautunutta kuljettajaa. Kuljettajille ajanotto kierroksilta oli erittäin tärkeää, joten aikaa otettiin perinteisesti tukkimiehen kirjanpidon avulla. Käytännössä kuljettajat merkitsivät itse ajamansa kierrokset merkintöjä varten rakennetulle erilliselle tulostaululle. Vuonna 2009 ajoon osallistuvien kuljettajien lukumäärä tuplaantui ja ajanotto siirtyi hienosti nykyaikaan. Aikaa otettiin järjestelmällä, joka pohjautuu aiemmin suunnistajien käyttämään norjalaiseen Emit-ajanottojärjestelmään. Tapahtuman suosio on kasvanut vuosi vuodelta, joten vuonna 2010 ajettiin kaksipäiväiset Enduro Jamboree -ajot. Tapahtumassa oli mukana sekä enduro- että ATV-harrastajia. Vuonna 2014 ajotapahtuma järjestettiin jälleen kaksipäiväisenä, mutta yleisesti ajot järjestetään yksipäiväisenä ajotapahtumana. Verkossa pääset tutustumaan kätevästi myös ajotapahtumien omiin käsiohjelmiin, joissa on koottuna jokaisen ajotapahtuman tärkeimmät tiedot.

Kiinnostunut endurosta? Ota yhteys paikkakuntasi paikalliseen enduroseuraan tai Suomen Moottoriliittoon. Netistä löytyvät suorat yhteystiedot. Suomen Moottoriliitto ry:n jäsenkerhot:https://www.moottoriliitto.fi/ järjestävät kilpailuja, tarjoavat monipuolisia jäsenetuja ja

kilpailijalisenssejä Suomen Moottoriliiton kilpailusarjoihin. Tule mukaan hyvän harrastuksen pariin!