Suomalaisnaisten kultajuhlat enduron EM-kisoissa

Enduro on vaativa laji

Suomeen saatiin lokakuun lopulla kunniaa ja mainetta enduron merkeissä. Tällä kertaa enduron Euroopan mestaruutta juhli Suomen naisjoukkue. Hollannin Harfsenissa ajetussa enduron EM-joukkuekilpailussa mestaruutta juhlivat Jennifer Siekkinen, Annamaria Karikuusi ja Marita Nyqvist. Marita Nyqvist juhli myös sijoittumistaan toiseksi naisten sarjassa ja kirkasti samalla viime vuoden EM-pronssinsa hopeaksi. Useampi tietää, mitä enduro lajina tarkoittaa, mutta selvyydeksi kerrattakoon vielä. Enduro on maastomoottoripyörien luotettavuusajo, jossa kuljettajat taituroivat erilaisissa maastoissa tiukan minuuttiaikataulun mukaan. Myöhästyminen aikatarkastusasemilta tietää sakkominuutteja. Reitti sisältää erikoiskokeita, joiden aikojen perusteella paremmuus ratkaistaan. Suomen naisten joukkueen nuorimmat Siekkinen ja Karikuusi ovat vasta 17-vuotiaita, joten heillä on paljon annettavaa suomalaiselle endurolle.

Suomen enduronaisten juhlaa

Suomalainen nainen osaa ajaa enduroa. Tämä todistettiin Hollannin Harfsenissa kuluneena syksynä. Suomi on menestyvä moottoriurheilumaa puhutaanpa sitten miesten sarjasta tai naisten sarjasta. Voittoisa kisa oli kaksipäiväinen ja huippumenestystä edelsi hyvä valmistautuminen kisaan. Ajoa edelsi tutustuminen reittiin, jonka Suomen naisjoukkue suoritti kävellen. Ajopätkiltä löytyi myös peltoa ja jouheaa metsää, kuten endurossa yleensäkin. Enimmäkseen reitillä oli kuitenkin vauhdikkaita osuuksia. Valmistautumiseen kuuluu aina myös kunnon ylläpitäminen ja ruokavalio. Marita Nyqvist tiivistääkin olennaisen, eli halun menestyä lajissa ja samanhenkisten ystävien löytämisen. Enduro on naisten osalta jatkuvassa kasvussa ja lajin parissa on kaikenikäisiä kuljettajia. Endurossa nuorimmat ovat vielä alle 15-vuotiaita ja vanhemmat kuljettajat yli 50-vuotiaita, joten naisten endurossa menestystä on luvassa vuosiksi eteenpäin. Luottamusta tuleviin tuo suomalaisten naisten moottoriurheilun joukkuekisan hurja menestys Hollannissa.

Enduro kiinnostaa naisia

Moottori-urheilu on perinteisen ja osittain vanhentuneen käsityksen mukaan ollut poikien ja miesten harrastus. Näkökanta asiaan on nykyään muuttunut, sillä naiset ovat jo vuosia olleet mukana moottoriurheilun parissa lajista riippumatta. Menestyneitä naisia löytyy muun muassa tractor-pullingista, kiihdytysautoilusta, motocrossista ja endurosta. Enduro kannattaa aloittaa jo nuorena, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä tulla lajin pariin. Enduro fyysisesti vaativana lajina vaatii hyvää peruskuntoa ja kestävyyttä. Enduronaiset ja -miehet osaavat myös korjata pyöräänsä itse. Moottoriurheilu murtaa tehokkaasti käsityksiä siitä, mikä on miesten ja mikä naisten rooli niin työ-elämässä kuin myös harrastuksissakin. Enduron maailmassa ei tarvitse olla yksin, vaan usealta paikkakunnalta löytyy enduroseura, johon kannattaa liittyä jäseneksi. Seuran jäsenenä saat samanhenkisiä ystäviä, apua pyörän huoltoon ja mahdollisesti etuja ostaessasi itsellesi jotakin harrastukseesi liittyvää.