Enduroharrastuksen aloittaminen aikuisiällä

Suomalaiset ovat moottoriurheilukansaa, ja siihen liittyvän harrastuksen aloittaminen on varmasti käynyt mielessä monilla. Enduroa harrastetaan Suomessa todella paljon, ja vaikka moottoriurheilu ei varsinaisesti ole kovin halpa harrastus, on enduro siitä halvimmasta päästä. Suomalaisia enduron maailmanmestareita on eri luokissa kymmeniä, onhan Suomessa erinomaiset mahdollisuudet harjoitella vaikeissa olosuhteissa. Aikuisenakin voi aivan hyvin aloittaa enduron harrastamisen ja jopa menestyä, jos kilpailuharrastus kiinnostaa.

Miten päästä alkuun?

Aloittelijan kannattaa ensimmäiseksi ottaa yhteyttä paikalliseen moottorikerhoon, joita Suomessa on runsaasti, ja joiden yhteystietoja löytyy helposti netistä. Sieltä varmasti löytyy neuvoja, kuinka päästä alkuun. Saatat päästä kokeilemaan enduropyörää jopa ilmaiseksi. Joillain paikkakunnilla järjestetään koeajopäiviä, joissa uudet harrastajat pääsevät kokeilemaan, miltä moottoripyörän selässä istuminen tuntuu. Tuolloin et tarvitse lainkaan kokemusta moottoripyrällä ajamisesta, etkä edes mp-korttia, koska koeajot järjestetään suljetuilla radoilla. Voit myös osallistua endurosafarille, joita järjestetään jonkin varran ympäri Suomea.

Millainen pyörä aloittelijan kannattaa hankkia?

Jos päätät aloittaa vakituisen harrastuksen, on sinun luultavasti melko pian hankittava oma pyörä. Aloittelijan kannattanee hankkia ensin kohtuuhintainen, käytetty, kaksitahtinen pyörä, jonka käyttökustannukset ovat matalammat kuin isolla pyörällä. Pyöriä löytyy käytettyinä jopa parilla satasella, mutta tuolloin kyseessä on useimmiten pyörä, jota pitää osata ja joutuukin korjaamaan itse.

Kerhotoiminnassa näitäkin taitoja opetellaan ja opitaan kokeneiden harrastajien avulla. Voit kuitenkin varautua siihen, että kelvollisen ajokuntoisen pyörän hankkimiseen menee ainakin 2000€. Harrasteajoon ostettua enduropyörää ei tarvitse rekisteröidä, mutta sillä ei myöskään voi ajaa tieliikenteessä, vaan ainoastaan suljetuilla rata-alueilla. Enduropyörän voi kuitenkin rekisteröidä ja vakuuttaa tieliikenteeseen, ja pitkällä tähtäimellä se onkin helpompaa, koska pyörän voi tuolloin ajaa itse harjoitteluradalle, eikä sitä tarvitse kuljettaa sinne peräkärryllä.

Mitä muita harrastusvälineitä tulee hankkia?

Peräkärry on kuitenkin käytännössä pakollinen enduroharrastajalle, mikäli haluat harrastaa muuallakin kuin lähinurkissa tai ryhtyä astetta vakavammaksi harrastajaksi ja osallistua kilpailuihin.

Käytetyn avokärryn saa muutamalla satasella, kuomullinen peräkärry on kalliimpi, mutta kätevämpi käytössä. Lisäksi on hyvä olla ajoluiska, jota pitkin pyörän voi työntää kärryn päälle.

Kuljettajan ajovarusteet ovat ehdottoman välttämättömät turvallisuuden kannalta, koska endurossa sattuu aloittelijalle väistämättä kaatumisia. Kypärä, ajohousut ja -takki sekä kunnolliset saappaat ja ajohanskat ovat aivan ehdottomasti hankittavat varusteet, ja lisäksi rinta- ja selkäsuojat ovat suositeltavat, samoin polvi- ja kyynärsuojat, jos ei niitä takissa ja housuissa ole valmiina. Erilaisia niskatukia ja -vöitä on markkinoilla myös runsaasti, ja vahingon sattuessa voivat ne tulla tarpeeseen. Lisäksi joudut maksamaan vakuutukset, bensat, varaosat, huollot sekä renkaat.

Varusteiden hankkiminen tulee siis kaiken kaikkiaan aloittelijalle melko kalliiksi, muuta tokihan esim. peräkärry on lähes ikuinen ja sillä on muutakin käyttöä, ja varusteetkin ovat normaalisti erittäin kestäviä. Rahoitusta harrastukselle löytyy vaikkapa kilpailuttamalla laina Freedomrahoitus.fi-sivuilla. Jos olet sijoittanut kohtuullisen hyvään pyörään, voi sen myös aina myydä eteenpäin, mikäli harrastus kuitenkin hiipuu.

Aikuisen harrastajan on hyvä aloittaa kurssilla tai safarilla. Enduropyörällähän ei saa mennä ajelemaan mihin tahansa metsään, vaan on pysyttävä merkityillä radoilla. Enduro on varsin raskas laji, ajetaanhan siinä suurin osa ajasta seisaallaan oman ruumiin painoa avuksi käyttäen. Kunto kohoaa varmasti ja tasapainoaisti kehittyy. Enduro on laji, johon joutuu keskittymään kokonaisvaltaisesti, joten se poistaa myös stressiä. Laji on todella antoisa ja sen parissa tutustuu mukaviin ihmisiin.