Enduro moottoripyörä

Suomessakin osataan, sillä Eero Remes voitti enduron maailmanmestaruuden Ranskan Cahorsissa. Voittamalla kauden viimeistä edellisen osakilpailun, hän sai jo toisen peräkkäisen MM-voittonsa. Remes edustaa Tuusulan moottorikerhoa, jonka jäsenenä on ollut muitakin enduron maailmanmestaria. Hän on hallinnut tätä kautta voittamalla peräti 12 kaikista 15 E1- luokan osakilpailuista. Britannian Nathan Watson oli tässä osakilpailuissa Remeksen ainoa uhkaaja. Osakilpailuissa hänellä oli menopelinään TM racing -merkkinen moottoripyörä. Italialainen TM Racing SpA valmistaa laadukkaita, juuri enduroon ja motocrossiin tarkoitettuja moottoripyöriä. Eero Remes on kokenut motocross- ja endurokuljettaja, joka aloitti uransa jo aikaisin. Vuonna 2008 hän vaihtoi motocrossin ajamisesta enduroon.

Enduro moottoripyörän hankinta

Varsinkin ensimmäistä Enduro moottoripyörää hankittaessa kannattaa olla kuulolla ja kysellä vähän paikallisen moottoripyöräkerhon jäseniltä heidän mielipiteitään. Jos vielä ei ole 1200px-ejemplo_de_moto_enduro_2_tiempossuosikkimerkkiä, kannattaa testata eri merkkejä. Tämä on paras tapa löytää se itselle sopivin moottoripyörä. Paras tapa välttyä hankaluuksilta, on ottaa selvää minkä merkin varaosia lähialueellasi myydään. Enduro moottoripyörä on jousituksiltaan pehmeämpi kuin tavallinen katupyörä, koska se on suunniteltu vaikeampaan maastoon. Tavallinen Enduropyörä ei sovellu pitkään matka-ajoon, koska sen huoltovälit ovat lyhyet. Katuenduro on monikäyttöisempi ja soveltuu hyvin myös kilpakäyttöön. Kannattaa miettiä tarkkaan mitä enduropyörältään hakee ja mitkä ominaisuudet ovat itselle tärkeimpiä. Enduropyöriä ja varusteita löytyy hyväkuntoisena myös netistä. Kun hankit kengät netistä, säästät rahaa moneen muuhun juttuun. Vauhdin kannalta ei moottorin koko ole se ratkaiseva tekijä, vaan kuljettajan taidot. Enduromaastoissa pääsee lujaa millä tahansa pyörällä. 125-kuutioisesta pyörästä ei löydy samoja tehoja kuin suuremmista, joten sen kanssa pärjää aggressiivisella ajotyylillä. Nelitahtinen pyörä on oikea valinta, jos ajat paljon myös maantieajoa. Siinä on matalampi polttoaineenkulutus ja viritysaste.

Enduro ei ole vain miesten laji

Enduro ja muut vauhtilajit eivät ole vain miehille soveltuvia harrastuksia. enduro sopii myös naisille ja heille järjestetäänkin omia kursseja, joissa tarkoituksena on tehdä tätä miehille miellettyä lajia tutuksi myöskin naisille. Naisia on saatu houkuteltua aina enemmän ja enemmän tähän lajiin mukaan. Tämä on helposti laji, joka vie mennessään. Tällä hetkellä Suomessa on muutama säännöllisesti kisoja kiertävä naiskuljettaja. Vuonna 2011 Suomen naiset saivat joukkuehopeaa maailmanmestaruuskisoissa. Laji soveltuu iästä ja sukupuolesta riippumatta kaikille. Enduro on myös monipuolinen ja tehokas kuntoilumuoto. Tässä harrastuksessa tarvitaan tasapuolisesti sekä mieltä että kehoa. Vasta-alkajiakin kehotetaan rohkeasti lähtemään mukaan testaamaan lajia. Kaikille on tarjolla henkilökohtaista opetusta, joten mukaan lähtemisen ei pitäisi olla kiinni ajokokemuksesta. Tämä harrastus saa adrenaliinit virtaamaan ja mielen virkistymään. Endurosafareita järjestetään myös naisille. Näissä tavoitteena on, että kukin saa edetä omaa tahtiaan. Henkilökohtaista opetusta on myöskin tarjolla. Tästä saisi myöskin mukavan elämyslahjan endurosta kiinnostuneelle ystävälle tai tutulle. Enduroradalla saa järjestettyä vaikkapa hauskat ja todella erilaiset polttarit.