Enduro eli maastomoottoripyöräily

Enduro lajina

Maastomoottoripyöräily, eli enduro tarkoittaa moottoripyörien maastossa, kuten pelloilla ja metsissä tapahtuvaa luotettavuuskilpailua. Yksittäiseen kilpailuun kuuluvat liikenteessä ajettavat siirtymät paikasta toiseen, sekä kyseistä kllpailua varten reitille sijoitetut erilaiset maastokokeet. Endurotapahtumat ovat sekä Suomessa että maailmalla hyvin suosittuja kaksipyöräisillä maastomoottoripyörillä ajettavia, yleisöä kerääviä kisatapahtumia. Endurossa toteutetaan aina reilun pelin aitoa urheiluhenkeä ja pidetään yllä urheilun eettisiä arvoja.

Enduroa lajina Suomessa ohjaa ja valvoo SML, eli Suomen moottoriliitto, joka toimii suosittujen lajien, kuten moottoripyöräilyn-, moottorikelkkailun- ja ATV -moottoriurheiluharrastusyhdistysten valvona, toiminnallisena ja aatteellisena keskuselimenä. Kyseisten yhdistysten pitää luonnollisesti olla Suomessa toimivia ja viralliseen yhdistysrekisteriin merkittyjä.

Paikalliset moottorikerhot

Enduroa harrastetaan aivan junnutasolta senioritasolle asti. Suomessa toimii paikallisia moottoriurheilukerhoja, joiden jäseneksi jokainen lajista kiinnostunut voi liittyä. Paikallisten moottorikerhojen jäsenet pääsevät ajamaan kerhon hoitamalla ja ylläpitämillä reiteillä, osallistumaan kerhon järjestämiin kisoihin ja valmennuksiin. Jäsenet saavat myös muista kerhon jäsenistä ajokavereita itselleen. Enduromies on aina tee-se-itse -mies, joka osaa huoltaa pyöränsä tilanteessa kuin tilanteessa, jopa tekniikan mahdollisesti pettäessä.

Enduroreiteille lähdetään yleensä ajamaan kaksin, kolmisin tai isommalla porukalla. Tärkeää on, että ajamaan lähtiessä ottaa ajokaverin mukaan mahdollisten onnettomuuksien varalta. Seurassa on sitä paitsi mukavaa ja kehittävää ajaa, vaihtaa mielipiteitä lajista, tekniikasta ja kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä.

Suojavarusteet ja huollettu pyörä ovat välttämättömät ajamaan lähtiessä. Pakollinen suojavaruste on kypärä ja muita tärkeitä suojavarusteita, joita todella pitää ajaessa käyttää ovat: niskasuoja, polvisuojat ja rintapanssari sekä kunnolliset ajovarusteet. Tarvittaviin ajovarusteisiin kuuluvat ajopuku, ajosaappaat ja ajohanskat pakollisen kypärän lisäksi.

Enduroklpalut

Enduro on hieno ja urheilullinen offroad -laji, joka testaa kilpailuun osallistuvien kuljettajien ja pyörien selviytymiskykyä reitillä ennalta laadittuun aikatauluun sopivissa puitteissa. Kuljettajien nopeutta reitillä mitataan erillisten maastokokeiden avulla. Enduropyörä varusteineen ei ole ilmainen, mutta mukaviin harrastuksiin on saatavilla apua. Tiesitkö, että luotettavat ja nopeat yrityslainat ovat usein hyvä apu, sillä yrittäjällä on oltava myös mielekästä vapaa-aikaa jaksaakseen tehdä taas bisnestä.

  • Eripituiset reitit

Kilpailureitteihin kuuluvat aina olennaisena osana yleisen liikenteen siirtymät.

Enduroreitit on merkitty aina selkeästi maastoon.

Stadionenduro- ja Sprint -enduro -reitit ovat aina kilpailun lyhimmät reitit, joihin kuuluu muutamia kierroksia 5-20 kilometrin mittaisilla reiteillä.

Pidemmät kilpailut käsittävät usein 2-4 maastokoetta noin 40–80kilometrin mittaisilla maastoon tehdyillä reiteillä.

Kilpailuun kuuluvilla reiteillä on myös aikatarkastus-, eli AT-asemia, joissa tarkkaillaan kuljettajien aikataulussa pysymistä ajon aikana. Maastokokeiden pituus on normaalisti 2-15 kilometriä.

Ennakkotutustuminen kilpailureitille on ennen ajotapahtumaa sallittu kävelemällä ajettava reitti alusta loppuun. Kilpailun kokonaiskesto voi olla useampia tunteja ja mahdolliset, tarvittavat huollot ovat yleensä sallittuja AT-asemilla käydessä. Myöhästymisestä tulee aina aikarangaistus, joka tullaan huomioimaan kunkin kuljettajan loppuajassa.

Moottoripyörille asetetut vaatimukset

Kilpailuun osallistuvien enduropyörien pitää täyttää maastomoottoripyörille asetetut rekisteröintivaatimukset, jonka lisäksi niiden pitää olla rekisteröityjä. Siirtokilvellä varustettu moottoripyörä saa osallistua kilpailuun ennalta asetettujen vaatimusten, lakien ja asetusten mukaisesti. Kilpailuun osallistuvassa maastomoottoripyörässä pitää aina olla tieliikenneasetusten mukaiset ajovalot, jarruvalo, kiinteä seisontatuki ja nopeusmittari.

Moottoripyörän pitää tuottaa ajon aikana käyttämänsä sähkö pyörän oman virtalähteen avulla. Kilpailun aikana moottoripyörien pitää aina alittaa urheilusäännöstön erikseen säätämä ääniraja.

  • Enduro on hieno, monipuolinen ja urheilullinen moottoriurheilulaji.
  • Endurokilpailut voivat olla eri pituisia, muutaman tunnin, yhden -kolmen päivän tai jopa suosittuja kuuden päivän mittaisia kilpailuja, Enduron ISDE Six Days –joukkue MM-kilpailu on tunnettu kaikkialla maailmassa.
  • Endurossa ajetaan kaksi- tai nelitahtisilla 125cc-500cc, bensiinikäyttöisillä enduromoottoripyörillä. Enduropyörissä polttoainetta on noin kymmenen litraa, vaihteistoöljyn määrän ollessa 1-1,5 litraa.